Biberiye

Biberiye (Rosmarinus officinalis L.)
 

Bitkisel özellikleri:   Akdeniz ikliminin çok yıllık, yapraklarını dökmeyen her dem yeşil bir çalısıdır. Bitki boyu 0.5-2 m arasında değişir. Yaprakları kokulu, iğneye benzer ve incedir. Çiçekler küçük salkımlar oluşturur. Beyaz, pembe, mor veya mavi renklidir.

Yetiştiği alanlar: Sıcak ve orta derecede kurak iklimleri sever. Açık ve güneşli ortamları tercih eder. Su basmasına dayanmaz.

Kullanılan kısımları: Yapraklar

Önemli bileşenleri:   %1-2.5 arasında bulunan uçucu yağın en önemli maddeleri: sineol, kafur, borneol, piment, bornylacetat, linalool, rosmanol, epirosmanol’dür. Ayrıca; organik asitler (rosmarik asit, rosmarinik asit, ursolik asit, karnosik asit), mineraller (kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, fosfor)’ce de zengindir.

Kullanımı: Yaprakları et ve balık yemeklerinde, dolmalarda baharat olarak kullanılır. Bitki çayı olarak tüketimi yaygındır. Yapraklarından uçucu yağ (%1-2.5) elde edilir. Biberiye yağı, parfüm yapımında, şampuanlarda ve temizlik ürünlerinde kullanılır. Süs bitkisi olarak kullanılır. Tıbbi olarak önemli bir bitkidir.  

 Resim

 

 Resim

 

Bu içerik 11.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 984 kez okundu.