S
Biberiye
Bitkisel özellikleri: Akdeniz ikliminin çok yıllık, yapraklarını dökmeyen her dem yeşil bir çalısıdır. Bitki boyu 0.5-2 m arasında değişir. Yaprakları kokulu, iğneye benzer ve incedir. Çiçekler küçük salkımlar oluşturur. Beyaz, pembe, mor veya mavi renklidir.
Yetiştiği alanlar: Sıcak ve orta derecede kurak iklimleri sever. Açık ve güneşli ortamları tercih eder. Su basmasına dayanmaz.
Kullanılan kısımları: Yapraklar
Önemli bileşenleri: %1-2.5 arasında bulunan uçucu yağın en önemli maddeleri: sineol, kafur, borneol, piment, bornylacetat, linalool, rosmanol, epirosmanol’dür. Ayrıca; organik asitler (rosmarik asit, rosmarinik asit, ursolik asit, karnosik asit), mineraller (kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, fosfor)’ce de zengindir.
Kullanımı: Yaprakları et ve balık yemeklerinde, dolmalarda baharat olarak kullanılır. Bitki çayı olarak tüketimi yaygındır. Yapraklarından uçucu yağ (%1-2.5) elde edilir. Biberiye yağı, parfüm yapımında, şampuanlarda ve temizlik ürünlerinde kullanılır. Süs bitkisi olarak kullanılır. Tıbbi olarak önemli bir bitkidir.